Duurzaam inrichten huis: Zo maak je jouw woning groen en eco-vriendelijk!
Wil jij graag duurzamer leven en je steentje bijdragen aan een beter milieu? Een goed begin is om eens kritisch naar je eigen huis te kijken. Met enkele slimme aanpassingen en keuzes kun je jouw woning een stuk duurzamer maken. Goed voor het klimaat én vaak ook voor je portemonnee! In deze blogpost deel ik mijn beste tips om je huis op een duurzame manier in te richten. Lees snel verder!
Kies voor energiezuinige apparatuur.
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je huis duurzamer te maken, is kiezen voor energiezuinige apparaten. Denk aan een koelkast, wasmachine of vaatwasser met een goed energielabel (bij voorkeur A/B). Deze gebruiken een stuk minder stroom dan oudere modellen, wat goed is voor het milieu en je energierekening.
LED-verlichting.
Ook LED-verlichting is een slimme keuze: dit is tot wel 90% zuiniger dan traditionele gloeilampen en gaat ook nog eens veel langer mee.
Ga voor duurzame en natuurlijke materialen.
Bij het inrichten van je huis is het slim om te kiezen voor duurzame en natuurlijke materialen. Massief hout van duurzaam beheerde bossen is een goede optie, net als bamboe, kurk of linoleum. Deze materialen gaan lang mee en zijn aan het eind van hun levensduur vaak recyclebaar. Een van mijn favorieten is bijvoorbeeld dit rolgordijn van bamboe: https://amzn.to/4cvKNPl. Vermijd synthetische stoffen en kies in plaats daarvan voor natuurlijke materialen als katoen, wol, linnen of hennep. Dit geldt voor meubels, maar ook voor vloerbedekking, gordijnen en andere stoffering.
Isoleer je woning goed.
Een goed geïsoleerd huis is comfortabeler en energiezuiniger. Laat je spouwmuren, dak en vloer isoleren als dit nog niet gedaan is. Kies daarnaast voor HR++ glas of zelfs triple glas. Hiermee voorkom je warmteverlies en tocht, waardoor je minder hoeft te stoken. Goed voor het milieu en je energierekening! Vergeet ook de kierdichting van ramen en deuren niet. Elk kiertje telt als het om isolatie gaat.
Zorg voor slimme klimaatregeling.
Met een slimme thermostaat kun je makkelijk energie besparen, zonder in te leveren op comfort. Stel de thermostaat 's nachts en als je niet thuis bent een paar graden lager in. Een graadje minder scheelt al snel 7% op je gasverbruik. Ook zonwering, zoals screens of shutters, helpen om je huis koel te houden in de zomer, zodat je minder hoeft te koelen. En heb je vloerverwarming? Een slimme in regeling zorgt ervoor dat de vloer alleen verwarmd wordt als het nodig is.
Kies voor verantwoorde en tweedehands meubels.
Bij het inrichten van je huis is het verleidelijk om alles nieuw te kopen. Maar het is veel duurzamer (en vaak ook leuker!) om te kiezen voor tweedehands meubels of vintage items. Geef een oude kast, tafel of stoel een tweede leven! En als je toch nieuw koopt, let dan op keurmerken als FSC (voor hout) of het EU Ecolabel (voor diverse producten). Zo weet je zeker dat er rekening is gehouden met milieu en mens bij de productie.
Zet planten in huis voor een gezond binnenklimaat.
Planten in huis zijn niet alleen mooi, maar ook nog eens goed voor je binnenklimaat. Ze zuiveren de lucht van schadelijke stoffen en verhogen de luchtvochtigheid. Zet in elke ruimte een paar mooie grote planten neer voor een optimaal effect. Goed voor je gezondheid en het milieu in huis!
Ga zuinig om met water.
Ook in de badkamer en keuken kun je verduurzamen, door zuinig om te gaan met water. Kies voor een waterbesparende douchekop en een toilet met spoelonderbreker. Laat de kraan niet onnodig lopen tijdens het tandenpoetsen of scheren. En gebruik een vaatwasser in plaats van met de hand afwassen. Een vaatwasser gebruikt gemiddeld de helft minder water. Kies dan wel voor een zuinig exemplaar met een eco-programma. Kleine moeite, groot effect!
Maak gebruik van zonne-energie.
Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen schone stroom op. Een flinke investering, maar het verdient zich op termijn dubbel en dwars terug. Zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn. Heb je een kleiner budget? Denk dan eens aan een zonneboiler voor het verwarmen van je water. Of kies voor tuinverlichting of andere apparaten op zonne-energie. Alle beetjes helpen!
Zoals je ziet zijn er tal van manieren om je huis duurzamer in te richten, van grote investeringen tot kleine aanpassingen. Elke stap is er één in de goede richting! Begin gewoon ergens en bouw het langzaam uit. Zo lever jij straks ook een mooie bijdrage aan een duurzamere wereld, vanuit je eigen groene en fijne huis.
Heb jij nog andere tips voor een duurzaam ingericht huis? Laat het weten in de comments!
Duurzaam Inrichten Energiezuinig Natuurlijke Materialen Tweedehands Klimaat Besparen